KDC online catalogus

De online catalogus van het KDC bestaat uit drie aparte afdelingen:

Archieven, waar o.a. jaarverslagen, notulen, correspondentie en dagboeken vallen.

Documentatie, waar onder andere pamfletten, speciale boekencollecties en scripties onder vallen – let wel, onze boeken zijn te vinden via RUQuest, de zoekmachine van de Universiteitsbibliotheek.

Beeld & Geluid, waar foto’s, voorwerpen, audio en video onder vallen.

U kunt deze collecties op twee manieren doorzoeken: eenvoudig en deskundig.

Eenvoudig zoeken

U vindt de optie ‘eenvoudig zoeken’ boven aan in de linkerkolom onder het tabblad ‘zoeken’. Met deze optie doorzoekt u alle afdelingen tegelijk.

1. Standaard doorzoekt u met deze optie alle drie de afdelingen tegelijk. Als u maar in een of twee afdelingen wilt zoeken, kunt u deze desgewenst aan- of uitvinken.

2. Typ het woord of de naam in waarop u wilt zoeken in het invoervak. U mag ook een gedeelte van een woord opgeven of meerdere woorden tegelijk typen (in het laatste geval moeten alle woorden voorkomen in een resultaat). U scheidt twee woorden door een spatie.

3. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.

4. U ziet nu alle treffers verdeeld over de drie afdelingen. Klik op de afdeling waarin u verder wilt kijken en u krijgt een resultatenlijst te zien.

Deskundig zoeken

Als u uw zoekopdracht wilt verfijnen zoekt u met de optie ‘deskundig zoeken’. Deze zoekmachine geeft u de mogelijkheid om gerichter en op meerdere termen tegelijk te zoeken. U vindt deze optie ook onder het tabblad ‘Zoeken’ als tweede in de linker kolom.

1. Kies eerst bij ‘Zoeken in’ welke van de drie afdelingen u wenst te doorzoeken.

2. Op de volgende regel vindt u een keuzelijst (drop-down menu) waarin u kunt aangeven in welk gegevensveld u wilt zoeken, bijvoorbeeld: ‘woorden uit titel’, ‘vervaardiger’, ‘jaar’ etc.; daarnaast typt u uw zoekterm in het invoervak.

3. Als u twee of meer velden waarin u wilt zoeken wilt toevoegen, klikt u op het ‘plusje’ aan het einde van de regel; met het ‘min-teken’ verwijdert u een regel.

4. In het geval van meerdere zoekregels maakt u gebruik van de opties ‘en’, ‘of’ en ‘maar niet’. Daarvoor is er aan eind van deze regel een keuzelijst (drop-down menu) beschikbaar. Met ‘en’ moet een resultaat aan beide zoekregels voldoen, met ‘of’ moet een resultaat aan ten minste aan één van beide zoekregels voldoen, en met ‘maar niet’ moet een resultaat wel aan de eerste regel voldoen, maar niet aan de tweede. De zoekregels worden van boven naar beneden uitgevoerd. Dit is belangrijk wanneer u zoekregels combineert. Het resultaat van de eerste twee regels wordt gecombineerd met de derde regel, en het resultaat daarvan wordt weer gecombineerd met de vierde regel, etc. Zet de gecombineerde zoekopdracht die het eerste moet worden uitgevoerd dus bovenaan.

5. Met de onderstaande vakjes ‘Sorteervelden’, ‘Sorteervolgorde’ en ‘Records per pagina’ kunt u desgewenst de weergave van de zoekresultaten nog aanpassen.

6. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten. Met de Wis -knop maakt u de invoervakken hier leeg.